Apel o pomoc dla mieszkańców powiatu chojnickiego.

dodano 2017-08-18 23:28 w kategorii: Ludzie

Szanowne członkinie i szanowni członkowie Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Apeluję, a zarazem bardzo serdecznie proszę Was o pilną pomoc.

Powiat chojnicki został dotkliwie dotknięty przez nawałnice w nocy z 11.08 na 12.08 bieżącego roku. Nie będę rozwijał dalej tematu odnośnie nawałnic, bo pewnie poprzez media każdy z Was słyszał o tej tragedii, gdzie las praktycznie całkowicie został zniszczony, zginęło 5 osób, wielu zostało rannych, ogromna ilość zniszczeń materialnych i duża grupa ludzi dalej pozostaje bez prądu. Rząd nie chce zaliczyć tej katastrofy jako klęski żywiołowej.

Dlatego proszę Was o pomoc.

Mieszkańcy nie potrzebują tak wiele, abyśmy nie byli w stanie my jako SLD im pomóc.

Proszę każdy powiat o przygotowanie paczki, którą można wysłać na adres, który zostanie na dole. Długo analizowałem co będzie najbardziej potrzebne i to jest lista rzeczy, która na pewno się przyda, a zarazem nie zmarnuje się:

- jedzenie z długim terminem ważności (trzeba pamiętać, że jedzenie będzie potrzebne przez dłuższy czas i nawet, jeżeli zmniejszy się liczba pomagających, będą zapasy jedzenia);

- jedzenie dla zwierząt (warto też pamiętać, że zwierzęta też są dotknięte tą katastrofą i jak my potrzebują jedzenia);
-koce;
-zawartość apteczek;
-kołdry;
-artykuły chemiczne;
-artykuły higieniczne;
-sztućce jednorazowego użytku;
-latarki;
-baterie;
-świeczki;
-napoje energetyczne (pomagają przede wszystkim wolontariuszom, którzy cały czas usuwają zniszczenia spowodowane nawałnicą).

Jeżeli ktoś ma również pomysł, na jaki ja nie wpadłem, a również może bardzo pomóc w takiej chwili to proszę śmiało zapakować.

Paczki proszę przesyłać na adres: ul. Pietruszkowa 8A 89-600 Chojnice
W celu wszelkich informacji proszę dzwonić na mój numer telefonu: 600-681-794. Odpowiem na każdy telefon, jeżeli będzie to możliwe, można dzwonić o każdej porze, ważne, aby pomoc została niesiona potrzebującym.

Przewodniczący RP SLD Chojnice
Radosław Behrendt