Głosowanie ws. Brexitu. Liberadzki: wielki chaos i niepokój

– W sprawie Brexitu panuje wielki chaos i niepokój – powiedział prof. Bogusław Liberadzki "Pulsie Europy", komentując polityczną zawieruchę wokół głosowania brytyjskiego parlamentu, który zadecydował o odrzuceniu umowy ws. Brexitu. Za umową głosowało 202 posłów, przeciw 432.

Wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego stwierdził, iż nie wiadomo co będzie oznaczać brak akceptacji dla umowy rozwodowej, którą rząd Theresy May zawarł z Unią Europejską.

W tym miejscu należy przypomnieć, iż w grudniu 2018 r. Trybunał Sprawiedliwości UE orzekł, iż Wielka Brytania ma prawo jednostronnie wycofać wniosek o wyjście z Unii Europejskiej.

– Panuje wielki chaos i niepewność, czego Wielka Brytania nie doświadczała od wielu, wielu lat – stwierdził wiceprzewodniczący Parlamentu Europejskiego.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!